Nimfe cu aripa pentru dynamic nymphing

0 No tags Permalink

Nimfe cu aripa pentru dynamic nymphing pot fi considerate o noua frontiera in pescuitul cu nimfe si un nou mod de a lega muste. Unii legatori le considera urate. Pe buna dreptate din punctul de vedere al unui constructor clasic si dupa regulile traditionale de a lega o nimfa, aceste muste sunt urate. Nu se respecta conicitatea tipica ceruta corpurilor, codita din barbule de pene si sa nu mai vorbim de aripa caracteristica streamerelor, asa ceva nu s-a mai vazut la nimfe. Dar nu aspectul este important la aceste nimfe, scopul lor nu e sa placa pescarului ci sa prinda peste.
Totul a pornit de la incercarea de a gasi niste nimfe ce sa functioneze in apele limpezi si deseori adanci ale bulboanelor sau ale intansurilor unde traiesc pesti capitali dar si educati ce au vazut in anii lor mai toate mustele din toate cataloagele si care au fost prinsi si eliberati devenind extrem de greu de prins.

bridge--with--deep-pool

Ca sa ajungi jos in bulboanele adanci pescarii folosesc nimfe grele dar cel mai adesea acestea sunt butucanoase. In curenti rapizi aceste muste prind, si mai prind si cand pestii sunt infometati la inceputul sezonului.

deep-pools-with-big-trout

Insa aceste nimfe grele sau super grele se comporta ca niste mici pietre si in apele lente si limpezi ele sunt ocolite de pestii mari fiind deseori privite cu circumspectie. In aceste situatii un streamer functioneaza mai bine dar nici el nu e satisfacator decat daca spatiile sunt largi pentru a permite lansarea si dinamizarea lor. In plus nu pot fi tinute si jucate pe o distanta scurta pentru un timp suficient de lung.

rainbow-trout-on-winged-nymph

Acest model de nimfe cu aripa au fost elaborate cu un scop, sa fie utilizate in ape limpezi si adanci, unde curentii nu sunt foarte puternici si unde pestii educati sunt foarte atenti si precauti la tot ce trece pe langa ei.

brown-trout

Din aceste considerente tipul acesta de nimfe au un corp subtire, coada din CDC si o aripa tot din CDC aplicat intre torace si bila de tungsten.
De ce CDC ? Pentru ca aceste pene deosebite au o mobilitate fantastica in apa si in plus nu intampina o rezistenta la apa. O musca legata cu CDC se scufunda mai usor si mai repede decat cu orice alt material natural sau chiar si artificial pentru ca densitatea acestui tip de pana este extrem de mica. Pentru astfel de nimfe toate materialele trebuie sa fie usoare si sa intampine o rezistenta minima la scufundare. Corpul trebuie sa fie subtire dar nu lipsit de consistenta. Toate aceste aceste caracteristici trebuie sa confere mustei mobilitate maxima in apa si o scufundare rapida. CDC-ul este in opinia mea cel mai bun material care indeplineste aceste cerinte. Se stie foarte bine ca o nimfa grea este cel mai adesea butucanoasa si lipsita de mobilitate. ” Winged Nymphs” trebuie sa fie muste grele dar dinamice, sa pulseze usor in apa, sa lucreze la cea mai mica dinamizare din partea curentului sau a pescarului.
Idea nu e noua, de cativa ani buni se leaga muste cu o tura de hackle din cocos si mai nou din CDC sporind mobilitatea mustei. Insa “aripa” din CDC bine reliefata si pozitionata prin constructie, da posibilitatea pescarului sa o dinamizeze mult mai bine pe distante scurte si sa determine atacul pestelui cu o mai mare usurinta.

Acum cateva vorbe despre acest model:

Coada este atipica, un smoc de CDC nu foarte dens pentru o buna miscare in apa. Daca e prea scurt nu se va misca bine si va functiona doar ca un hot spot. Lung fiind va pulsa si va falfai pe cadere. Daca pestele o ia si e precaut nu va fi deranjat de lungimea CDC-ului pentru ca e moale. Daca ar fi barbule de cocos le-ar simti repede si va incerca sa scuipe musca urgent.

winged-nymph-step-1-by-Lucian-Vasies

winged-nymph-step-2-by-Lucian-Vasies

Folosesc un fir subtire, un UTC 70 Denier sau Uni Trico 17/0 pentru a nu mari volumul corpului mustei.
Apoi fixez un smoc de CDC . Este foarte important sa nu fie pana intreaga cu stem pentru ca nu se va misca bine in apa daca va fi cu stem
Nu il fixez niciodata orientat inspre varful carligului pentru ca nu va avea suficienta mobilitate in apa, nu va pulsa indeajuns de bine.

winged-nymph-step-3-by-Lucian-Vasies

winged-nymph-step-4-by-Lucian-Vasies

Apoi fac corpul cat de subtire posibil, aplic ribbingul dorit si apoi inchei musca cu doua -trei ture pentru nodul final intre CDC si bila. In felul acesta CDC-ul va fi orientat inspre varful carligului atat cat este nevoie si nu mai mult.

winged-nymph-step-5-by-Lucian-Vasies

Intr-un final e gata musca, simplu si rapid de legat dar a carei reteta si mod de legare a necesitat aproximativ 2 ani pana s-a ajuns la forma si actiunea dorita

winged nymph tied with CDC and mad rabbit dubbing by Lucian Vasies

Am testat aceasta musca in locuri intens pescuite, in zonele de catch and release ale raurilor din Italia, Slovenia si Polonia. Am avut rezultate exceptionale cu aceste tipuri de muste si le recomand cu mare caldura.

trio-of-winged-nymphs-on-jigs

Pentru cei care nu au timp sa le lege si totusi o doresc in cutie se poate achizitiona din magazinul nostru :
http://www.troutline.ro/troutline-special-winged-nymph-bl-m1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *