Cum se foloseste biot-ul la construirea mustelor artificiale

0 No tags Permalink

Am decis sa prezentam in acest articol cateva informatii esentiale despre cum se foloseste biot-ul la construirea mustelor artificiale.
Se fac multe confuzii indre biot, quill si stem asa ca iata pe scurt ce inseamna fiecare:
Quill este defapt stemul unei pene. Se foloseste termenul de wing quill si la penele din aripile pasarilor (penele primare). Aceste pene au barbulele mari, frumoase, mult mai late decat a altor pene si in plus si mult mai rezistente. Aceste tipuri de pene sunt asimetrice, zona de “atac” a penei are barbulele mult mai inclinate si mai late. Aceste barbule se numesc, in lumea constructorilor de muste : biot.
Biot-uri mai lungi, mai late si mai rezistente decat barbulele comune, sunt utilizate in special in construirea corpurilor pentru uscate, nimfe, emergeri sau in construirea coditelor la anumite modele de muste si chiar si a picioarelor cand e vorba de mai ales de stonefly-uri.
Multi producatori selecteaza aceste pene de la rate, curcani si gaste, le spala, le dezinfecteaza si apoi le vand intregi ori doar segmentele de pene cu biot-ul mult dorit.
Cele mai mari biot-uri sunt cele de condor, pelican si lebada. urmat apoi de paun, curcan, gasca si rata. Cele de gaina sau cocos sunt prea fine si delicate, aplicatibilitatea lor este prea restransa.
Spre exemplu mai jos e un exemplu cu astfel de biot-uri. Cel portocaliu e de la Devaux, si e numit ca subsitut de Condor, apoi este cel de paun si apoi cel mai mic e cel de curcan. Francezii de la Mouche Devaux pastreaza secretul in privinta penelor si a surselor lor dar banuim ca sunt de pelican sau lebada caci sunt mult mai mari decat cele de curcan – cele mai des intalnite in comert.

Majoritatea comerciantilor denumesc biot-ul de curcan domestic ca si substitut de condor insa nu se apropie nici pe departe de penele primare de la acest vultur impunator. Va recomandam sa incercati sa facti rost de pene de curcan salbatic american sau pene de curcan domestic negru si nu din cel alb care fiind o pasare crescuta intens are pene de slaba calitate.

step-1-flytying.ro--different-types-of-biots

Mai jos e un astfel de segment de pana primara de la Devaux – cel preferat de noi pentru a lega mustele si pe care il consideram de departe a fi cel mai bun din ce exista pe piata la ora actuala. Cu un astfel de segment de pana se pot lega sute de muste fara nici o problema. Pare destul de scump, pretul fiind undeva la 3 eur dar avand in vedere ca poti lega atat de multe muste, pretul per musca devine foarte foarte mic.

step-2-flytying.ro-Devaux-Biot

step-3-flytying.jpg-a-closer-photo-for-Devaux-biot

Avantajele utilizarii acestui material pentru construirea mustelor sunt:
-rezistenta foarte mare
-structura specifica ce permite crearea diverselor tipuri de corpuri de muste
-colorit deosebit
-transluciditate

Dezavantaje:
-doar pasarile mari pot furniza bioturi de calitate

Partea cea mai folosita a unui biot/barbula este cea mai lata. Varful este mai subtire si mai delicat si serveste mai mult la fixarea in constructie decat la formarea corpurilor.
Zona activa este delimitata intre cele doua segati din poza si este de la stemul ( axul) penei pana aproape de varf:

step-4-flytying.ro-active-part-of-a-biot

Biot-ul este asimetric, o parte este mai taioasa, iar cealalta parte este bavurata. Daca il sectionam transversal avem un profil in “T”. Daca va uitati cu atentie se vede zona bavurata din marginea biotului pentru ca am incercat-o sa o delimitez cu sagetile negre:

step-5-flytying.ro-the-T-side-of--biot

La zmulgerea de pe stemul penei se vede ca la baza barbulei, pe o latura am o mica scobitura:

step-5-flytying.ro-how-looks-closer-a-biot

Aceasta scobitura ne ajuta in momentul formarii corpului de aceea e bine ca intotdeauna sa smulgeti biot-ul de pe stem si nu sa il taiati cu foarfeca. Felul in care e pozitionata scobitura de la baza biot-ului ne ajuta sa facem corpul mustei bavurat sau sa fie neted:
De exemplu la fixarea cu barbula in pozitia de mai jos:
step-6-flytying.ro-fixing-the-biot-on-the-hook-shank

La prima tura la formarea corpului scobitura se pozitioneaza in sus iar corpul iese frumos bavurat:
step-7-flytying.jpg-body-with-biot

Daca facem pasii mai largi atunci se vede un frumos colorit langa marginea biot-ului, colorit dat de partea opusa bavurii:
step-8-flytying.ro-wide-steps

In schimb daca fixam biot-ul in pozitie opusa decat cea descrisa anterior obtinem un corp neted, frumos segmentat, foarte apropiat de cel al insectelor naturale pe care le imitam:
step-9-flytying.ro-slim-body

Pentru cine ii place sa isi vopseasca singur quill-urile poate sa le cumpere albe si apoi cu vopsea Veniard sau Jaquard sa incerce diverse culori si nuante. Insa e un consum mare de timp asa ca noi va recomandam sa le cumparati pe cele gata preparate.

Puteti lega cu acest material corpuri pentru:
-buzzere
-micro nimfe
-nimfe
-emergeri
-uscate
-use

Puteti forma cozi pentru stonefly-uri si se pot folosi ca hot spoturi pentru buzzere sau muste de lac legate stilul Loch.

step-10-flytying.ro-bodies-with-biot

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *