Home Masa muscarului Mustele Catskill – Muste Uscate Clasice

Mustele Catskill – Muste Uscate Clasice

by Lucian Vasies

Mustele uscate Catskill in opinia multor legatori de muste uscate nu reprezinta altceva decat muste artificiale dedicate pescuitului pastravului pe raul Catskill la nord de New York. Este un raul cu o curgere lenta similara cu cele din centrul Transilvaniei si din Apuseni. Mustele acestea au fost legate de catre celebrii si consacrati legatori americani de muste uscate. Particularitatea acestor muste consta in faptul ca sunt legate cu mai putine ture de hackle si o coada mai lunga si mai “rara” comparativ cu mustele uscate facute pentru alte rauri din America. Pentru noi cei din Europa de este nu ni se par deosebite sau particulare caci coincid cu stilul nostru de legat.

red-quill-flies

Ca sa trasez cateva particularitati :
-corp fin contrar celor butucanoase si”carnoase”
-coada lunga si rara, pana la de 4 ori lungimea corpului mustei
-hackle intre de 2 ori pana la de 3 ori deschiderea carligului
-ture mai putine, de exemplu pentru un carlig de #14 se dau cam de la 3 ture pana la maximum 5 ture, daca e hackle genetic atunci cam 3 ture si daca e hackle de la cocos de curte, care e mai rar in barbule pana la 5 ture.
-lungimea barbulelor de minim 2 ori deschiderea carligului pana la 3x , unii find chiar extremisti si ajungand chiar la 4x. Aceasta lungime compenseaza turele putine de hackle si asigura o stabilitate mai buna in plutire a mustei.
– aripile sunt foarte “lejere” din flank de ratoi salbatic, mai mult sa asigure o vizibilitate mai buna. Aceste barbule sunt fixate la unghi de 45grade sau 120grade ( in special pentru spent-uri sau spinner-ere )

Sunt muste uscate aspectuoase ce prind peste cu adevarat. Va recomanda sa le aveti in cutie caci isi fac treaba oricand la pastravii de la noi sau din Sovenia, Muntenegru, Cehia, Slovacia, Austria si Polonia. In Italia pe raurile mai lente ,nicidecum pe torenti caci acestia sunt prea rapizi.

De exemplu mai jos e un Red Quill Catskill Style:
red-quill-catskill-troutline

Corpul din cotor de pana de cocos roscat, coada din barbulele penei, hackle din cocos roscat si aripile din flanc de ratoi vopsite galben.
Mai multe detalii:
red-quill-dry-flies-catskill-style

Un Mosquito Castskill Dry – Variant ( caci aripile sunt facute din pana de CDC blue dun )

mosquito-dry-fly-from-troutline

Si mai multe exemplare aici:
mosquito-catskill-dry-flies-from-troutline

Amandoua prind bine la noi de la inceputul sezonului pana la finele lunii iulie.
In curand o sa completam colectia de muste uscate clasice legate in acest fel.
Mustele prezentate aici sunt legate de catre prietenul nostru Cosmin Rosca, un muscar clujean extraordinar, un pescar deosebit si pasionat extrem de talentat ce face parte din TroutLine Pro Team!

You may also like

1 comment

vasy bej iunie 19, 2016 - 7:23 am

Super tari. cum pot face rost si eu de cateva bk? ms

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.